Ruggenmergstimulatie wordt door iedere patiënt anders ervaren. Afhankelijk van de soort stimulatie kun je al dan niet een tinteling voelen in het gebied van de pijn. Hevige pijn ten gevolge van nieuw letsel wordt echter niet verhuld door ruggenmergstimulatie.
De vermindering van pijn varieert van patiënt tot patiënt. Bij de meeste patiënten wordt de pijn aanzienlijk verlicht, terwijl anderen er nauwelijks of geen baat bij vinden. Patiënten bij wie de pijn voldoende wordt verlicht, krijgen over het algemeen een permanent systeem.
Ruggenmergstimulatie is voor de meeste patiënten een onderdeel van de pijnbestrijding. Regelmatig is aanvullende therapie nodig, meestal in de vorm van medicatie en/of fysiotherapie. Soms kan de aanvullende therapie in een later stadium afgebouwd worden.
Voor zover bekend heeft ruggenmergstimulatie geen bijwerkingen. In tegenstelling tot sommige pijnstillers leidt ruggenmergstimulatie niet tot slaperigheid, verwardheid, uitslag of misselijkheid. Bovendien wordt alleen het gebied behandeld waar u pijn heeft en niet het gehele lichaam. Ruggenmergstimulatie werkt niet verslavend.